Van birthdoula naar Relatiedoula

Hoe ik nog steeds als doula werk, maar geen bevallingsondersteuning meer doe en wat onder andere CACAO hier mee te maken heeft…

De afgelopen maanden voelde ik een en ander veranderen. Mijn bedrijf groeide en ik groeide mee. Het deed me besluiten een tijdje in een lagere versnelling te gaan. Eentje waarin ik meer rust en overzicht begon te ervaren. Ik kreeg behoefte aan iets anders. Minder doula. Meer vrouwen ondersteunen tijdens hun proces van persoonlijke ontwikkeling. En daarbij voelde ik dat het eerst nodig was om aan mij zelf te werken.

Ik nam een paar maanden geleden de beslissing om een klantenstop in te lassen voor de bevallingsondersteuning, maar nog wel pre-nataal te ondersteunen. Het fysiek en emotioneel ondersteunen tijdens een bevalling is enorm prachtig en waardevol. Er wordt niet alleen een prachtig nieuw mens geboren maar ook ouders! Aan mijn kant als doula is het ook behoorlijk intensief. De afgelopen 5 jaar had ik periodes van maanden aan een, waarin ik alleen maar met bevallingen bezig was. En ook al wordt een bepaalde manier van werken normaal, vond ik het na verloop van tijd niet meer spannend en werd ik wat relaxter, ik kon niet goed wennen aan het 24/7 beschikbaar en oproepbaar zijn. Het heeft mij doen besluiten niet meer als bevallingsdoula te gaan werken. Alleen nog als pre-natale doula én relatiedoula.

Relatiedoula? Ja! Relatiedoula. Geen idee of deze naam bestaat, maar ik vind haar passend bij wat ik bied. In 2021 ontwikkelde ik programma SAMEN. Een programma waarmee ik vrouw en partner ondersteun om voor te bereiden op de bevalling. Info over zwangerschap, bevalling en kraamtijd is het hoofdthema. Als je niet weet wat je opties zijn, dan heb je ze ook niet. Een belangrijk onderdeel van een positieve bevalervaring creëren. Je zou zeggen dat een positieve bevalervaring altijd de uitkomst is van een bevalling, maar ik heb aan den lijve en ook de afgelopen jaren via cliënten ondervonden dat dit helaas niet het geval is. De relatie die je samen hebt, speelt ook een rol bij het welbevinden van de vrouw. Binnen SAMEN is ook aandacht voor jullie relatie gezond houden wanneer je kinderen krijgt en die eerste maanden met een baby. Wist je dat 1/3e van de relaties met kinderen eindigt! Schocking hè? Alleen al dit gegeven geeft aan dat je samen moet werken aan wat je hebt. Baby’s trekken alle aandacht naar zich toe. Het hoort zo, maar er zit geen gebruiksaanwijzing bij en ook niet eentje voor hoe je naast ouders ook fijne partners blijft. Hoe blijf je verbinding houden? Communicatie, intimiteit / seksualiteit, je vindt het allemaal terug in SAMEN.

Je kunt je relatie samen niet goed houden als je niet aan je zelf werkt. En ook het verloop en de uitkomst van jouw bevalervaring wordt beïnvloed door hoe jij in je vel zit en waar je bent in jouw persoonlijk ontwikkelingsproces. En daar werd programma ZELF geboren! 1:1 ondersteuning voor vrouwen die aan hun zelfliefde, zelfinzicht, zelfvertrouwen en zelfzorg willen werken, waardoor ze sterker in hun schoenen komen en voor zichzelf durven te gaan staan.

Sinds begin dit jaar (2023) heb ik mij vooral gericht op mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en dingen waar ik binnen mijzelf tegen aan liep. Mijn overtuiging is dat ik niet kan begeleiden waar ik zelf niet doorheen ben geweest. Bij mij gaat het nogal in ups en downs (emotionele autoriteit in Human Design, leuk voor een andere nieuwsbrief) en bevind ik mij constant in de levenscyclus van een feniks (vlammen en terug naar de as, een ei zijn, groeien, vlammen etc). Halverwege februari ging ik een hele bijzondere ervaring aan, namelijk die van hypnose. Er waren diepere knopen in mijn zijn die ontrafeld mochten worden. Het bracht me allemaal mooie inzichten en zorgde er voor dat ik steviger dan ooit te voren in mijn schoenen kwam te staan. Voor dat ik deze afspraak maakte voelde ik dat er meer was dan hypnose, ik zou meer nodig hebben dan alleen dit. Hypnose was nog maar het topje van de ijsberg. Ik kon het nog niet helemaal plaatsen, maar durfde te vertrouwen dat het duidelijk zou worden.

En zo kwam er “toevallig” een berichtje binnen dat ik mee zou kunnen doen aan een Cacao Bliss ceremonie. Cacao Bliss is een plantmedicijn dat je inneemt. Het heeft de vorm en smaak van een bonbon. Het combineert de kracht van cacao (waar ik al ceremonies mee heb verzorgd) met de kracht van vele kruiden, psylocibine uit truffel en caapi. Het helpt je om je hart te openen als nooit te voren en neemt je mee op een reis in je eigen binnenwereld. Beelden, woorden, gevoelens, alles kwam voorbij. Voor mij bracht het enorm veel bevestiging. Alles waar ik van voelde dat ik er iets mee wilde kwam voorbij tijdens deze interne reis. “Je bent alles al, je leeft alles al, je doet alles al.” Deze zin werd constant aan mij herhaald. Ik ben genoeg en mijn pad is altijd het juiste pad. Er komt niets voorbij dat mij geen verdieping of heling brengt. Het voelde als een verademing, dit weten met je mind is 1, maar het ook voelen met je hele Zijn is magisch.

Een bijzondere bijwerking van deze Cacao Bliss Ceremonie was dat het de relatie met mijn man (die ook deelnam aan deze ceremonie) nog meer verdieping gaf dan dat we tot dan toe al hadden. Hij en ik hebben het samen heel fijn, maar sinds de Cacao Bliss is er nog meer verbinding en zijn we nog meer op elkaar afgestemd.

Ik voelde in de dagen na de ceremonie een sterk weten, een soort van roep ‘calling’, om ook deze ceremonies te gaan bieden. Aan individuen maar ook aan stellen (zoals mijn man en ik mochten ervaren), een soort van vervolg op SAMEN met oog voor je relatie wanneer je al ouders bent en je partnerschap met elkaar wilt verdiepen en/of versterken.

Ik ging opzoek naar een Nederlandse opleiding, vond een website en wist meteen dat dat het moest zijn. Intuïtief ben ik heel sterk, maar theoretische onderbouwing en gedegen kennis voelde passend om veilig met Cacao Bliss te kunnen gaan werken. Tot mijn teleurstelling bleek tot eind november iedere groep al vol…Ik zei hardop: “Als het zo moet zijn, dan komt er een plek vrij.” Afgelopen zondagavond voor het slapen gaan, voelde ik dat ik nog iets op moest zoeken op Instagram. Ik belande in de story tijdline en zag in de story van dit bedrijf: 1 plekje vrij voor de aankomende opleiding. Geloof het of niet, maar er ging een schok voor mij heen. Dit moet voor mij zijn?! Ik wilde niet dat mijn mind er mee aan de haal ging, dat ik dingen zou gaan doen vanuit een moeten of ego. Was dit echt een teken? Als dit echt voor mij is, dan maakt het ook niks uit als ik er nog een nachtje over slaap. De volgende dag zocht ik contact en het plekje was inderdaad nog beschikbaar en voor mij!

7 april start ik met een intense opleiding tot procesbegeleider voor Cacao Bliss & sacred cacao ceremonies. Ook onderdelen zoals stembevrijding en trauma & breathwork is opgenomen in het programma! Wanneer ik het hele aanbod van deze opleiding lees, maakt mijn hart een sprongetje. Zo weet ik dat dit de juiste weg is.

Ik heb besloten om vanaf eind april / begin mei starten met het bieden van Cacao Bliss Ceremonies. Dit kan 1:1, 1:2 en 1:3. De 1:2 en 1:3 kan privé; dat je samen met je partner komt of met 1 of 2 mensen komt die je kent. Vrije inschrijving gaat ook tot de mogelijkheden behoren, dan is het een verrassing wie ook mee doet en het voordeel is dat je minder betaalt dan voor een 1:1.

Wat levert Cacaco Bliss je eigenlijk op?

Een Cacao Bliss ceremonie maakt het mogelijk om een diepe innerlijke reis te maken (zoals ik zelf ook heb mogen ervaren) die je enorm kan ondersteunen in je leven. Uit je hoofd gaan en in je hart. Het helpt je om opnieuw contact te maken met jezelf, innerlijke vrede te vinden. Het helpt je bij meer zelfliefde ontwikkelen en het krijgen van waardevolle inzichten waarmee je jouw potentieel nog meer kunt benutten. Het kan ook zorgen voor het helen van pijn in het verleden of heden. Het plantmedicijn kan je bevrijden van stress, trauma’s, negatieve gedachtes en patronen. Dit alles op een zachte liefdevolle manier. Het geeft je wat je op dit moment nodig hebt (dat is niet altijd wat je wilt, maar wel altijd passend bij jouw huidige proces). Laat je dragen door het plantmedicijn en mij als jouw proces begeleider.

Voel jij na het lezen van mijn verhaal; ik wil ook een Cacao Bliss mee maken! Stuur mij dan een berichtje en je ontvangt als eerste de beschikbare data en verdere info.

Ik ga je sowieso op de hoogte houden via deze nieuwsbrief. En wil je uitnodigen om vooral mij te benaderen wanneer je vragen hebt over mijn ondersteuning.

 

Liefs Marije

 

P.S Ben ik in het verleden jouw doula geweest, verwacht je weer een kindje, wil je mij dolgraag weer bij jouw bevalling betrekken, maar schrik je je een hoedje nu je net hebt gelezen dat ik geen bevallingsondersteuning meer bied?! Neem alsjeblieft contact met mij op.

lachende vrouw blij
1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht