10 cm ontsluiting is flauwekul!

 

Wist je dat niet je baarmoedermond wordt gemeten, maar het deel van het hoofdje van je baby dat voelbaar is?

Wist je dat 10 cm maar een gemiddelde is?

Het hoofd van een voldragen baby, is qua diameter ergens tussen de 8 en 12 cm. Van te voren weet je niet hoe groot het hoofd van jouw baby gaat zijn.

Op een groei echo zit altijd 15% speling, zowel naar boven als naar beneden. Dat is dus ook een inschatting.

 

Een hoofdje dat staat

Het hoofdje past door jouw bekken en baarmoedermond. Punt.

 

Volledige ontsluiting betekent dat door de druk van het hoofdje dat naar buiten beweegt, meer hoofdje dan baarmoedermond voelbaar is. En dat de baarmoedermond rondom het hoofdje dun en gelijkmatig aanvoelt. Het aantal cm is een inschatting aan de hand van de positionering van de vingers bij een inwendig onderzoek. En hangt ook samen met het formaat van de vingers en handen van de zorgverlener.

Het is overigens niet eens perse noodzakelijk om te voelen of er volledige ontsluiting is. Jouw lichaam vertelt je dat het tijd is om de baby geboren te laten worden. Dat heeft de natuur zo geregeld en jij mag daar op vertrouwen. Durf je lichaam te volgen in wat het aangeeft wanneer het perst. Neem houdingen aan waarin jouw lichaam je stuurt.

Het hoofdje past door jouw bekken en baarmoedermond. Punt.

Weet jij wat je kunt doen? Weet jouw partner hoe hij/zij jou kan helpen?

Het is op voorhand handig om met jouw verloskundige of gynaecoloog het gesprek aan te gaan over haar/zijn visie op baren en of die overeenkomt met die van jou. Is zij bekend met technieken wbt houding en beweging die jij met jouw lichaam kunt toepassen om jouw baby in een betere ligging te kunnen helpen? Hoe vaak past ze deze toe in de praktijk? Hoe vaak is het effectief? Hoe vaak komt het voor dat zij doorverwijst naar het ziekenhuis vanwege niet vorderende baring of uitdrijving?

Ik schrijf dit omdat ik in de afgelopen jaren herhaaldelijk heb gemerkt dat lang niet alle verloskundigen en gynaecologen op de hoogte zijn van deze technieken. Maar de meerderheid staat zeker open voor input en nieuwe dingen leren. Zorg dat jij zelf veel kennis op doet en de houdingen en oefeningen oefent. En bespreek ze dus tijdens de controles. Want (en dit is nogal een uitspraak, maar ik ga het toch zeggen) ik geloof dat het lang niet altijd nodig is om door te verwijzen naar het ziekenhuis, wanneer er sprake is van een niet vorderende baring. Denk hierbij aan een baby die hoog blijft liggen, ontsluiting die niet vordert, weeën die wegvallen of niet sterk genoeg zijn.

De ligging van jouw baby oefent invloed uit op het verloop van jouw bevalling. De ligging van jouw baby wordt bepaalt door jouw lichaam. Ingedaald en met het hoofdje naar beneden is niet het enige wat telt.

 

P.S Dit ronde bolletje op de foto is beslist niet hoe het hoofdje er de hele reis door het geboortekanaal uit ziet! De schedel van je baby schuift bij de naden een beetje in elkaar en de huid frommelt dan bij elkaar. Dit noemen we ‘mouleren’. Wanneer jij met jouw hand tijdens het persen aan het hoofdje voelt, schrik dan niet van de bobbeligheid.

 

(ik ga in dit bericht uit van een fysiologische bevalling met een gezonde moeder en kind)

 

De credits voor deze foto gaan naar Jaleesa Koelen, te vinden op instagram @geboortefotograaftwente

Weet jij wat jij kunt doen om jouw bevalproces te bevorderen?

 

 

Alles begint met goed geïnformeerd zijn, goede begeleiding en JOUW keuze. Weten wat je opties zijn. Alle opties. Kennis is kracht!

Voor wie mij al een beetje kent, weet dat ik zelfbeschikking heel belangrijk vind. Niet alleen tijdens de zwangerschap en bevalling, maar ook tijdens je ouderschap.

Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen en er een blog over lezen? Klik dan hier en hier

Onder het kopje Ondersteuning kun je meer informatie vinden en je mag altijd een gratis vrijblijvend gesprek in plannen

Om teleurstellingen te voorkomen: ik doula alleen inclusief bevallingsondersteuning op max 45 minuten auto rijden vanaf Heerenveen. Voor programma SAMEN en losse ondersteuning geldt 1 uur. Dit betekent dat ik werkzaam ben in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Gedeeltelijk online in overleg.

Voor programma ZELF 1:1  is er de mogelijkheid bij mij thuis te komen.

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht