Wat levert een doula mij op?

Waarom zou ik in vredesnaam een doula nemen, het vervolg. (Deel 1 in vorige blog)

In mijn vorige blog vertelde ik dat het fijn is om een doula in te huren meteen na je positieve test omdat je vanaf het prille begin je al veel voordeel daar van hebt. En ik lichtte een tipje van de sluier over het zogeheten doula-effect. Dat er echt een super positief gevolg is van het inhuren van een doula. Positief voor jou én voor de gezondheid van je baby.

In 2012 is door dr. Ellen Hodnett een onderzoek gedaan. 15.000 vrouwen uit 16 landen hebben aan 23 trials meegedaan en al deze input is in dit onderzoek samengevoegd. Wat ze concludeerden is dat bij vrouwen met een doula aan hun zijde er een afname van 31% was mbt het gebruiken van bijstimulering/ wee-opwekker syntocinon, het zogehete oxytocine infuus (wat nep oxytocine is, want alleen jouw lichaam kan het echte spul aan maken).

Vrouwen met een doula hebben 28% minder kans om een keizersnede te moeten ondergaan,

Er een toename is van 12% als het gaat om een spontane vaginale bevalling, er een afname is van 9% wanneer het gaat om verzoek tot medicatie, dus tot pijnstilling.

Wanneer je een doula aan je zijde hebt heeft dit ook effect op je pasgeboren baby, de apgarscore van je baby is over het algemeen beter en ze zagen dan ook een afname van 14% wanneer het gaat over de opname van de pasgeborene in het ziekenhuis. 14%!

En dan het allemooiste, vrouwen die een doula hebben, hebben 34% minder kans op een negatief gevoel na de bevalling. 34. 34%! Dat is veel!

Wow! Wat een cijfers hè!? Het gaat hier niet op 2 of 5 %, nee het zijn ook echt best grote percentages waar we het hier over hebben.

Wat voor mij extra bijzonder is aan het onderzoek onder deze 15.000 vrouwen, is dat deze effecten alleen optreden als je ondersteuning en begeleiding van een doula ontvangt. Dus niet van een vriendin of familielid of een medische zorgverlener, nee echt van een doula. Het heet natuurlijk ook niet voor niets doula-effect. Je zult echt een doula moeten nemen wil je van dit effect profiteren.

Wat ook super fijn is, is dat ik niet in diensten werk. Ik ben niet gebonden aan bepaalde werktijden en werkduur. De laatste dagen voor de bevalling verhoogt de frequentie van ons contact. Je belt mij als het zover is. Ik ben er voor je vanaf het moment dat jij dat nodig hebt. 24/7 ben ik voor jou beschikbaar rond je uitgerekende datum. Ik kom als jij voelt dat dat nodig is en ik ga pas weg als jij dat wilt, sowieso pas een aantal uren na de bevalling. Na de bevalling kun je nog een aantal weken een beroep op mij doen. Er is geen enkele zorgverlener die dit aanbied zoals ik als doula dat doe en kan doen.

 En waarom specifiek mij als je doula in huren?

In de eerste plaats is dat een gevoel. Wat voel jij bij mij? Via mijn website en mijn instagram krijg je al een vibe en een beeld van wie ik ben. Voel je daar iets bij, roept het vragen bij je op, dan zoek je contact door mij te bellen of een berichtje te sturen.

Ik ben al een aantal jaren doula en ik hebt de afgelopen jaren al veel vrouwen en partners mogen begeleiden tijdens een variatie aan bevallingen. Thuis, ziekenhuis, keizersnede, bad, op de grond, tweeling, vaginaal na een keizersnede een combinatie. You name it.

In het begin van mijn doula carrière volgde ik een opleiding van 1 jaar tot doula, voor dat ik doula was, was ik manager in de kinderopvang en ook ben ik gecertificeerd kindercoach. In de jaren voorafgaand aan mijn doula zijn heb ik veel ervaring in het coachen van mensen op gedaan wat nu heel fijn van pas komt. Ook ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging voor doula’s en ieder jaar volg ik vele bijscholingen, lezingen en workshops.

 Ik ben sinds kort ook Academie Doula, wat betekent dat ik veel klinische kennis heb. Dit heeft betrekking op bevallen in het ziekenhuis, hoe dit werkt en wat je kunt verwachten. Terminologie, pijnmedicatie en ingrepen. Dat ik Academie doula ben is super fijn voor als je (gepland of onverwacht) in het ziekenhuis gaat bevallen en ik jou in normaal Nederlands kan uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren.

Vorig jaar heb ik mij bij laten scholen tot postpartum doula voor ondersteuning in de eerste weken met je baby als de kraamzorg is vertrokken. Die 8 dagen kraamzorg zijn fantastisch maar veel te kort.

Vrouwen en partners begeleiden die willen gaan voor een fysiologische bevalling hebben mijn voorkeur. Ook vrouwen met een medische indicatie, want met een medische indicatie is een fysiologische bevalling ook zeker mogelijk. Dat is juist waar ik van toegevoegde waarde ben, kijken naar wat wel kan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan bevallen na een eerdere keizersnede, je kansen op succes vergroten als je een doula inhuurt.

Zoals ik net al zei, gevoel is het allerbelangrijkste. Je gevoel, je intuïtie speelt een hele belangrijke rol bij het kiezen van je doula. Zo werkt het andersom ook bij mij. De vrouwen en partners waar ik mee samenwerk, daar wil ik zelf ook een goed gevoel bij hebben.

Waar ik goed in ben is kennis paraat hebben als jij vragen hebt en ik ben goed in het omdenken van situaties. Samen onderzoeken wat wel kan, ook al voel je soms kaders of beperkingen er is vaak meer mogelijk dan je denkt, jij kunt vaak meer dan je denkt. Ik help je om daar grip op te krijgen. Ik voel heel goed aan wat jij wanneer nodig hebt, ook juist niets doen valt daar onder. En ik kan je helpen woorden te geven aan iets waar jij zelf geen woorden voor hebt, zodat je jezelf duidelijk kunt maken naar anderen. Ik ben liefdevol, gebruik af en toe graag wat humor en ik ben eerlijk zonder hard te zijn. Ook kan ik kan mij echt ontzettend goed aanpassen aan situaties, meebewegen en voorzien in wat jij nodig hebt.

 

Dus, resume…. waarom zou je in vredesnaam mij, een doula, nemen?

Ik zit niet aan regels en protocollen vast,

Ik richt mij volledig op jou en wat jij nodig hebt. Jij, als individu niet een gemiddeld mens

Jij huurt mij in, wat automatisch een gevoel van controle en regie geeft

Na het plassen op een stickje hebt je meteen een go-to. Een bron van informatie over hoe nu verder en bij wie je in je regio moet zijn.

Ik blijf jouw go-to, je geboorte BFF, gedurende je hele zwangerschap tot lang na de bevalling

Je komt toe aan je behoeften, doordat ik in jouw behoeften voorzie. Of je neemt mij aan om samen bewust jouw behoeften te onderzoeken.

Je huurt  mij in omdat je ergens weet dat je het allemaal aankunt, maar je wilt daar graag in bevestigd worden en meer kennis op doen. Om meer vertrouwd te raken met de wetenschap dat jij kunt baren.

Als je mij inhuurt is er één persoon in je leven die veel kennis heeft over de huidige levensfase waar jij je in bevindt en het allermooist is dat deze ene persoon jou heel goed kent

En deze ene persoon is tevens 24/7 voor jou beschikbaar. Komt wanneer jij wilt, ongeacht waar je bent in je bevalling en blijft zolang jij nodig hebt. En extra fijn is dat het contact niet ophoud met de bevalling. Je kunt mij contacten in die dagen en weken daarna en zelfs inhuren voor als je meer ondersteuning nodig hebt als de kraamzorg is vertrokken.

 

Ik ben heel benieuwd naar wat je er nu door je hoofd heen gaat, nu je dit alles hebt gelezen en mogelijk nieuwe informatie tot je hebt genomen. Voel je vrij mij een mailtje te sturen of een berichtje via instagram @doulamarije

 

Afbeelding komt van instagram @tribe_birth_photography www.tribebirth.com

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht