“Waarom zou ik in vredesnaam een doula nemen?”

Wat een doula inhuren jou oplevert, lees je in deze blog.

Weet je wat het mooie is van doula zijn…Dat ik mag werken vanuit mijn hart en doen wat goed voelt. Ik zit nergens aan vast, krijg geen regels en protocollen opgelegd. Nergens aan vast zitten staat voor mij gelijk aan: Mij volledig kunnen richten op wat mijn cliënte nodig heeft. Misschien wel op jou, als jij dit leest en wilt weten waarom het een strak plan is mij in te huren.

Jij huurt mij in. Dat betekent dat ik in dienst ben van jou. Ik vertel je wat je van mij kunt en mag verwachten, zodat je weet wat je aan mij hebt. En jij deelt met mij wat jij denkt nodig te hebben, waarop we vervolgens samen onderzoeken hoe jij zelf kunt regelen wat jij nodig hebt.

Zodra je zwanger bent komt er van alles op je af. Misschien was je al een tijdje bezig met zwanger worden of het is je overvallen. Hoe je het ook wendt of keert, het begint allemaal met plassen over een stickje en een positieve test, gevolgd door een: Yes of een what the fck of beide. Ik kan het mij nog goed herinneren, er ging een schok door mijn lichaam heen toen ik die plus zag. Serieus, alle 3 de keren. En als je het dan een soort van tot je door gedrongen is, dan rijst al snel de vraag: “Wat nu?” Helemaal als het je eerste keer is, dan is alles nieuw. En misschien ook wel een beetje spannend of een beetje veel.

Het antwoord op de ‘Wat nu?’ vraag is simpel: Vindt een doula die bij je past. Een fijne doula zoals ik. Serieus, bel me. Een verloskundige kun je zeker ook bellen, maar kom je pas een paar weken na de test. Als je al bijna 1/3 van je zwangerschap er op hebt zitten. Maar juist in deze eerste weken heb je waarschijnlijk al veel vragen.

Sowieso is het goed om stil te staan bij wie jij als jouw verloskundige wilt. Vóór dat je er eentje gaat bellen, raad ik je sterk aan om te onderzoeken bij je wie je allemaal terecht zou kunnen. Ik weet veel over zwanger zijn & bevallen en ik ben ook goed op de hoogte van de voorzieningen in de regio, zo ook welke verloskundigen er zijn. Het fijne van al vroeg een doula bellen is dat zij je over dit alles kan informeren en samen met jou kan kijken wie bij jou behoeften past. Bijvoorbeeld ook welke kraamzorg er allemaal is. Want ook kraamzorg is iets wat je vaak al snel regelt, helemaal als je graag een zelfstandige kraamverzorgende wilt. Het überhaupt fijn om te weten wat er allemaal mogelijk is.

Ik vind ook dat we af moeten van het “oh die praktijk zit dichtbij dus dat is handig”. Dat een praktijk dicht bij je huis zit is ook handig, maar daar gaat het in essentie niet om. Waar het om gaat is bewust zijn bij jezelf te creëren over; wat heb ik nodig en wie kan het beste in mijn behoeften voorzien? Want dit bewust zijn bij jezelf laten groeien dat draagt weer enorm bij aan jouw gevoel van regie en daarmee een positieve ervaring. Op voorhand al meer weten over je verloskundige geeft een grotere kans op een klik, omdat je iemand zoekt die bij jou past ipv dat je bij iemand probeert te passen.

Dus mij, een doula, bellen na een positieve test.

Extra fijn: Je kunt bij mij zodra je mij aanneemt als jouw doula, onbeperkt terecht. Je kunt contact met mij opnemen via whatsapp, email en telefoon of Skype. Het verschil met een reguliere verloskundige is dat dat bij hen niet kan. Je kunt wel eens bellen met een vraag, maar over het algemeen heb je op vaste momenten een afspraak à 15 minuten. En laten we eerlijk zijn, veel vrouwen voelen zich vaak te bezwaard om te bellen, omdat ze het gevoel hebben dat hun vraag misschien niet belangrijk genoeg is. Of omdat ze de verloskundige niet willen storen.

Als ik jouw doula ben, dan ben ik jou go-to (of geboorte BFF zoals ik het zelf graag noem) vanaf die positieve test tot ver na je bevalling. Doordat je onbeperkt contact met mij mag opnemen, krijg je dus dat jij je als zwangere niet bezwaard voelt om dat ook daadwerkelijk te doen. Het is onderdeel van ons contract en je betaalt er voor.

Wij vrouwen krijgen van jongs af aan vaak mee dat we ons moeten gedragen. Stil zitten en mooi zijn, en vooral niet anderen tot last zijn. Respect hebben voor medici en niet tegen hen in mogen gaan. Dat zit ingebed in ons systeem en we kunnen het ‘je bezwaard voelen’ niet helpen. Ik vind dat dit wel iets is waar wij vrouwen in zijn algemeenheid mee aan de slag moeten, maar het is niet iets wat in het korte tijdsbestek van je zwangerschap opgelost kan worden. En ook daarom kies je voor mij, een doula. Je kiest voor een manier, een handig hulpmiddel in de vorm van een mens, om jezelf te helpen dicht bij jezelf te komen, bij je gevoel en je behoeften en je niet bezwaard te voelen als je voor jezelf op komt en je grenzen aan geeft. Je kiest voor een doula als hulpmiddel om tijdens deze fase en later met een positief gevoel terug te kunnen kijken. Ik help je namelijk om zoveel mogelijk wél voor elkaar te krijgen, om aan jouw behoeften toe te komen en zware of negatieve gedachten en gevoelens een positieve draai te geven.

Mij, een doula, inhuren is ook slim om te doen als je wilt ontdekken wat jouw lichaam kan, als je een fysiologische bevalling  wilt: ontspannen, soepel, vlot, vanuit een positieve mindset en omgeving. (Een fysiologische bevalling is een bevalling waarbij je je lichaam volgt en inspeelt op wat je lichaam nodig heeft om de bevalling te versoepelen en versnellen.)

Tijdens onze prenatale afspraken, de afspraken tijdens je zwangerschap, hebben we ruim anderhalf uur per keer de tijd om verdieping te zoeken en heb ik volledig mijn focus op jou. Afhankelijk van welk pakket je afneemt hebben we tenminste 3 van deze afspraken. Ik heb dan de tijd om al mijn kennis met je te delen (dat is er nogal wat), jij kunt al jouw vragen stellen en wij leren elkaar steeds beter en beter kennen. Hoe meer tijd we met elkaar hebben, hoe beter wij elkaar leren kennen. En dat elkaar goed leren kennen, dat is wat het doula effect creëert. Huh? Doula-effect? Ja dat is een super positief effect op het verloop van je bevalling, de gezondheid van je baby én hoe jij na afloop terug kijkt op alles. Yes! Er is bewijs!

Wat je nu al weet over een doula inhuren:

  • Jij huurt mij in wat betekent dat we een contract hebben waar in staat wat we van elkaar mogen verwachten, 
  • Ik heb meer tijd voor jou dan een verloskundige of gynaecoloog,
  • Je kunt wanneer jij daar behoefte aan hebt contact met mij opnemen,
  • Ik geef je goede informatie over hoe bevallen werkt en samen bespreken we uitgebreid wat dit voor jou in houd,
  • We leren elkaar heel goed kennen en kan inspelen op wat jij nodig hebt,
  • En er is een bijzonder effect wat ontstaat als wij contact met elkaar hebben, het doula effect.

Over het doula effect en het vervolg op waarom je een doula zou moeten nemen, deel ik je graag met je in mijn volgende blog.

 

Afbeelding komt van instagram @tribe_birth_photography www.tribebirth.com

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht