Bevallen is durven

 

Bevallen is durven. Durven je angsten onder ogen te zien. Durven je lichaam te volgen. Durven over te geven.  Je wordt door alles in jou, gedwongen om te durven. Om je over te geven aan wat er gebeurt. Hoe harder je verzet, hoe zwaarder het wordt.

 

We staan met onze moderne leven zo ver af van die oer power die in iedere vrouw zit. Of beter gezegd, het moderne leven is niet voor barende vrouwen ontworpen. Het daadwerkelijke bevallen, daar hoef je echt niet bij na te denken. Dat doet je lichaam. We willen er vaak niet aan, maar in de basis zijn wij zoogdieren. En is bevallen een dierlijke aangelegenheid. Je oerbrein en autonome zenuwstelsel nemen het over. Hoe meer je dat probeert te controleren en het wilt doen vanuit je denken, hoe intenser het wordt. Je lichaam zal vechten om je tot overgave te dwingen.

Een borst waar colostrum de eerste moedermelk uit druppelt na de borstvoeding je ziet ook een babyvoetje in beeld

Ons slimme brein zit ons in de weg tijdens de bevalling

 

Een vrouw die wegtrekt met haar hoofd naar achteren, die probeert meestal onbewust te vluchten van wat er zich afspeelt. Ogen dicht en je gezicht afwenden. Het is ook intens. Ik vraag haar altijd naar voren te bewegen en moedig haar aan er naar toe te gaan. Want ik weet, hoe meer verzet, hoe zwaarder de reis. Adem, het helpt je ontspannen.

Niet alleen zit ons slimme brein, ons neocortex, in de weg tijdens een bevalling. Ook onze omgeving is niet op baren ingericht. De mensen in onze omgeving reageren vaak vanuit angst en onwetendheid. En de omgeving waarin we ons bevinden is vaak roerig, druk, snel snel, solistisch en op tijd gefocust. Gelukkig kun jij zelf je omgeving beïnvloeden. Jouw instincten en hormonen kunnen hun werk doen als ze zich veilig voelen. Tijdens het veilig voelen ontspan je en dan stroomt alles in je lichaam beter. Zorg dat je op een plek bent waar jij je veilig en comfortabel voelt of creëer deze plek. Sta van te voren stil bij waar jij van ontspant, wat jou in het dagelijks leven helpt om bij jezelf te blijven en in jezelf te keren. Voel in je lichaam wat het aangeeft. Als dat ingewikkeld vindt, dan kun je daar hulp  bij vragen. Want je hoeft niet alles alleen te doen. Zijn er medische redenen waardoor jij je beter voelt om in een ziekenhuis te gaan bevallen? Neem dan spullen én mensen (je partner, een doula) mee die jou helpen je veilig te voelen. In een vreemde omgeving kun je die steun goed gebruiken. En is er iets meer werk nodig om die ideale bevalomgeving neer te zetten.

Oxytocine is jouw helper tijdens jouw bevalling. Een liefdes- en knuffel hormoon, maar ook dé aandrijver van weeën. Oxytcine laat jouw baarmoederspieren samentrekken, wat nodig is om je baby geboren te laten worden. Het komt het beste vrij wanneer jij je veilig en op je gemak voelt. Het is een verlegen hormoon en doet het super goed in een warme, donkere omgeving, waar zachter geluiden zijn en fijne geuren. Met liefdevolle aanrakingen en waar je de tijd en de ruimte krijgt.

De oxytocine zorgt voor een wee. Een samentrekkende sensatie die we meestal als pijn omschrijven. Het verschil met echte pijn is dat de pijn van een wee niet een teken is dat je in nood bent. Het is een signaal wat zegt: “Hey, hier gebeurt wat. Focus hier op!”. Om de intensiteit van de wee aan te kunnen, maakt ons lichaam endorfine aan. Je 2e beste vriend tijdens jouw bevalling. Een pijnstillende hormoon waar je helemaal wazig en soezerig van wordt. Het zorgt er voor dat je je sterk voelt en het vermindert de intensiteit van je weeën. Doordat de “pijn” vermindert, krijg je vertrouwen en voel je ontspanning, waardoor oxytocine vrij komt. Een positief sneeuwbaleffect wat jou echt heel erg helpt te gaan durven. Merk je dat de pijn intenser wordt en dat je de behoefte voelt om te vluchten, te bevriezen of er tegen te vechten? Voel dan waar die weerstand zit, ga er naar toe en durf je er aan over te geven.

Wat heb jij nodig om je veilig en comfortabel te voelen zodat jij je durft over te geven?

 

 

Alles begint met goed geïnformeerd zijn, goede begeleiding en JOUW keuze. Weten wat je opties zijn. Alle opties. Kennis is kracht!

Voor wie mij al een beetje kent, weet dat ik zelfbeschikking heel belangrijk vind. Niet alleen tijdens de zwangerschap en bevalling, maar ook tijdens je ouderschap.

Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen en er een blog over lezen? Klik dan hier en hier

Onder het kopje Ondersteuning kun je meer informatie vinden en je mag altijd een gratis vrijblijvend gesprek in plannen

Om teleurstellingen te voorkomen: ik doula alleen inclusief bevallingsondersteuning op max 45 minuten auto rijden vanaf Heerenveen. Voor programma SAMEN en losse ondersteuning geldt 1 uur. Dit betekent dat ik werkzaam ben in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Gedeeltelijk online in overleg.

Voor programma ZELF 1:1  is er de mogelijkheid bij mij thuis te komen.

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht