Vloeibaar goud. Moedermelk

Over borstvoeding geven, info over moedermelk en spoiler: ik ben niet anti kunstvoeding  

Een borst waar colostrum de eerste moedermelk uit druppelt na de borstvoeding je ziet ook een babyvoetje in beeld

Jouw lichaam kan je kindje na de geboorte door blijven voeden. De darmen van je baby zijn gemaakt voor moedermelk. De darmwand is nog zeer kwetsbaar en kan lichaamsvreemde stoffen niet goed verwerken.

De eerste druppels melk genaamd colostrum helpen de darm leegmaken van alle in de baarmoeder opgedane restanten zoals huidschilfers, haren. Hele donkere ontlasting genaamd meconium. De colostrum legt meteen een beschermend laagje over de darmwand en geeft je baby een boost antistoffen die beschermen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. De basis van het immuunsysteem wordt gelegd tijdens en meteen na de geboorte. Tijdens de geboorte doordat jij jouw darmbacteriën aan je baby doorgeeft omdat deze met het mondje bij je anus zit en ook bij de poep (ja, de meeste vrouwen poepen tijdens de geboorte). En na de geboorte door die bescherming in de darmen met behulp van de colostrum. De goudkleurige melk. Het is dik en kleverig, wist je dat?!

Moedermelk bestaat uit 150+ bestanddelen en tig levende antistoffen. Allerlei vetten zitten er in die de hersenontwikkeling ten goede komen en de groei van alle organen en lichaamsdelen bevordert. (Ter illustratie: poedermelk bestaat uit 50 kunstmatige stoffen. Het melkdeel is gebaseerd op de melk van diverse koeien of geiten. Alle overige stoffen zijn niet na te maken. Fabrikanten van kunstvoeding moeten zich aan strenge eisen houden die EU breed zijn opgesteld. Qua hoeveelheden en inhoud mogen zij niet veel afwijken en niet pretenderen dat kunstvoeding een betere keuze is dan moedermelk. Er mag dan ook geen reclame worden gemaakt voor kunstvoeding voor kinderen onder de 6 maanden)

Wist je trouwens de je borst registreert wat je baby nodig heeft? Jouw lichaam past de samenstelling qua voedingsstoffen en de hoeveelheid antistoffen aan via het speeksel van je baby op tepel! De specifieke behoefte overdracht vindt daar plaats via speciaal daarvoor bestemde receptoren. Die geven een signaal naar je hersenen en je hormooncentra. Waarop vervolgens de samenstelling van de melk die je borsten maken wordt aangepast. Wanneer je kindje ziek is, maakt jouw borst veel meer antistoffen aan.

De eerste week à 2 weken ben je beide bezig om je draai te vinden. En het foefje onder de knie te krijgen. Je baby weet hoe het moet! Zorg dat het mondje goed open is als je je baby naar de borst brengt. En duw vooral niet het hoofdje naar de borst. Als relfex trekt je baby de tong in waardoor hij/zij niet kan drinken. Baby’s gebruiken namelijk hun tong om de melk uit de borst te strippen. Check dit coole filmpje op youtube maar eens!

De eerste dagen maakt je borst prolactine receptoren aan die voor de hoeveelheid melk zorgen die je borst kan aanmaken. De hoeveelheid receptoren is van invloed is op het vervolg en kans van slagen van het voeden met de borst tot maanden of jaren ná de geboorte. Veel en kort aanleggen dus, totdat je voelt dat je borsten enorm gaan opzwellen. Meestal op de 3e of 4e dag, we noemen dit stuwing. Dan kun je voeden op verzoek, wat betekent dat je kijkt naar je kindje wanneer het een voeding nodig heeft. Je kunt dan gaan aanleggen naar de behoefte van je kindje.

Zorg dat je goed voorbereid van start gaat en weet hoe het werkt. Dat gaat te straks echt helpen. Je kindje borst voeden is hard werken voor je lichaam en soms ook zwaar. Mentaal en fysiek. Het belangrijkste is om goede ondersteuning te regelen, niet te lang te wachten met deze hulp in te schakelen en vooral jezelf de tijd te gunnen. De rest van de wereld kan wachten terwijl jullie elkaar leren kennen én het drinken onder de knie krijgen.

Ik vind dit onderwerp enorm interessant. Ik kan er dagen over doorpraten en je er nog veel en veel meer over vertellen. Daarom heb ik een mini voorlichting gemaakt. Ik informeer je over hoe alles werkt en we kunnen praten over waar je naar uit kijkt en waar je je zorgen over maakt. Het kan je helpen bij de voorbereiding op het voeden met de borst. Wat je allemaal zou kunnen verwachten. De voor- én de nadelen, want i’m all about honesty and options.

Boek een coachcall als je mijn mini voorlichting wilt. In 1 à 2 uur komen we een heel eind.

 

FYI   Dat ik pro borstvoeding ben, betekent niet dat ik anti kunstvoeding ben. 12 tot 15% van de vrouwen heeft last van verstoorde lactatie waardoor hormonaal of fysiek het niet mogelijk is om genoeg melk te produceren of zelfs te voeden. Het is fantastisch dat er een kunstvoeding optie is.

Alles begint met goed geïnformeerd zijn, goede begeleiding en JOUW keuze. Weten wat je opties zijn. Alle opties. Voor wie mij al een beetje kent, weet dat ik zelfbeschikking heel belangrijk vind. Niet alleen tijdens de zwangerschap en bevalling, maar ook tijdens je ouderschap.

 

Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen en er een blog over lezen? Klik dan hier en hier

Onder het kopje Ondersteuning kun je meer informatie vinden en je mag altijd een gratis vrijblijvend gesprek in plannen

Om teleurstellingen te voorkomen: ik doula alleen inclusief bevallingsondersteuning op max 1 uur (1,5 uur io voor metname SAMEN of Na de geboorte) vanaf Heerenveen. Dit betekent dat ik werkzaam ben in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en de Kop van Noord Holland bovenste deel.

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht