Vaginaal bevallen na een keizersnede – VBAC

Ervaringsverhaal van Marieke

De zwangere buik van doula cliënte met droogbloem

Marieke is zwanger na een eerdere keizersnede.

De vorige keer had Marieke de zoutlamp aan en een diffuser met etherische olie. Haar partner had het bevalbad al klaar staan bij de eerste weeën, zodat Marieke er in zou kunnen als ze daar zin in had. Het ging precies zoals ze had gelezen in de boeken. Maar ze voelde ook dat de intensiteit van de weeën niet sterker werd. Toen gaf de verloskundige aan dat de bevalling niet genoeg vorderde en werd ze verzocht om naar het ziekenhuis te gaan. Marieke haar bubbel spatte uit elkaar en haar zelfvertrouwen was op slag weg.

In het ziekenhuis lukte het haar niet om weer in de flow van thuis te komen. Na een uur wisselde het team wat zich net had voorgesteld. Marieke probeerde onder de douche te ontspannen, maar was inmiddels voorzien van een infuus met wee-opwekkers en een draadloze CTG. De douche werkte niet mee, de temperatuur bleef niet stabiel. Ook het CTG viel steeds weg. Zodra ze even in de flow zat, kwam er weer iemand binnen om de CTG te verplaatsen. Dit alles maakte het douchen niet echt ontspannen. De dag duurde lang en voor ze het wist was daar de volgende dienstwissel met nieuwe gezichten. Er werd besloten het infuus iets meer te verhogen. Haar weeën zetten nu meer door, maar kwamen veel te snel. Ook constateerde de verloskundige dat de baby waarschijnlijk nog niet helemaal goed lag, waardoor de ontsluiting minder goed verloopt.

Marieke is uitgeput en de baby zakt niet diep genoeg het bekken in. Een keizersnede wordt geadviseerd en Marieke en haar partner grijpen die kans met beide handen aan. Ze zijn op… Na de geboorte van de baby worden Marieke’s partner en hun kindje meegenomen, want de baby blijft niet goed op temperatuur. Marieke blijft achter met het geboorteteam. Er gebeurt van alles daar achter het scherm, men probeert haar gerust te stellen maar Marieke voelt zich verschrikkelijk leeg en alleen. Op de uitslaapkamer duurt het even voordat Marieke haar benen kan bewegen en  door drukte op de afdeling heeft ze haar partner en baby al een hele tijd niet gezien. Bijna 2 uren na de geboorte is daar eindelijk die eerste ontmoeting met hun kindje en zijn ze samen als gezin.

Marieke wil dit nooit meer zo meemaken, dat is wat ze als eerste denkt wanneer ze voor de tweede keer een positieve test in handen heeft. Via via komt ze bij mij terecht. Ze vertelt me dat het herstellen van de keizersnede zo veel zwaarder was dan ze van te voren had gedacht en dat haar bevalervaring beslist niet positief was. Ook de borstvoeding wilde bijna niet lukken en was een ware strijd. Haar partner geeft toe zich behoorlijk machteloos te hebben gevoeld. Tijdens onze afspraken geef ik haar en haar partner allemaal tips en informatie om te proberen te voorkomen dat ze überhaupt op het punt van een niet vorderende baring belanden. Kennis geeft rust.

Een paar maanden later sta ik hun bij, every step of the way, tijdens die zo gewenste vaginale bevalling. Marieke bevalt in bad, met zoutlamp. Ik heb nog nooit iemand zo zien stralen!

Marieke wat vond ik het magisch om er voor jou te mogen ZIJN. En wat een power!!!

 

Wil je meer weten over wat ik voor jou kan betekenen en er een blog over lezen? Klik dan hier en hier

Onder het kopje Ondersteuning kun je meer informatie vinden en je mag altijd een gratis vrijblijvend gesprek in plannen

 Om teleurstellingen te voorkomen: ik doula alleen inclusief bevallingsondersteuning op max 1 uur (1,5 uur io) vanaf Heerenveen. Dit betekent dat ik werkzaam ben in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en de Kop van Noord Holland bovenste deel.

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht