Postpartum doula, ondersteuning ná de kraamzorg

Een cliënte van mij mailde mij haar ervaring. Lees maar.

moeder en baby kijken naar elkaar ze zitten onderuit op een stoel

 Ze vertelt graag over hoe zij de ondersteuning na de bevalling en het vertrekken van de kraamzorg aan haar en haar gezin heeft ervaren. Aan het einde hielden we een sluitingsceremonie / sluitingsritueel.

“Hoe je je voelt na de geboorte van je kind blijft je je leven lang bij. Na de geboorte van mijn oudste had ik besloten dat ik bij een mogelijke volgende zwangerschap een doula wou inschakelen voor postnatale ondersteuning. Mijn ervaringen tijdens de zwangerschap en bevalling waren goed, maar de eerste weken na de geboorte heb ik ervaren als ontzettend zwaar, zowel fysiek als emotioneel. Daarom wou ik graag wat hulp een mogelijke volgende keer. 

Die volgende keer kwam in 2019, toen ik zwanger was van mijn tweede kindje. In mei 2019 werd mijn zoon geboren. Marije en ik hadden al veel contact gehad voor de bevalling en ik keek erg uit naar de postnatale ondersteuning die zij mij zou gaan geven in de eerste weken. Ze zou er vooral voor mij zijn om mij emotioneel te steunen, om met haar te kunnen praten over alles wat er in mij omging en mij vertrouwen te geven dat het allemaal goed zou komen. Dat was mijn wens. 

Na de bevalling van mijn zoontje kreeg ik gigantisch last van de post zwangerschapshormonen (heel veel huilen en erg gevoelig voor prikkels van buiten) en 2 weken na de geboorte werd ik ziek (wondroos aan mijn linker onderbeen, waarvoor ik 2 weken zware antibiotica moest slikken). Ik zat er helemaal doorheen. Ik was nergens en kon niets meer aan. Alles was teveel, ook de zorg voor mijn baby. Maar ik moest wel door. Mijn wens voor postnatale ondersteuning veranderde in noodzaak. Ik zag bijna geen licht meer aan het einde van de tunnel. 

Gelukkig was Marije er voor me. Ze heeft zo met mij meegeleefd, ze heeft mij gesteund, gevoed (met heerlijke mama-snacks) en mij geholpen het licht weer te zien (of er in ieder geval het vertrouwen gegeven dat het weer lichter zou worden). Ze gaf me waardevol advies om naar een osteopaat te gaan met mijn baby en naar een klassiek homeopaat voor mijzelf, wat echt goed heeft geholpen. Ze gaf me tips over het voeden, verzorgen en slapen van de baby. Ze ondersteunde me emotioneel door aan te geven dat het nemen van rust voor mij en de baby het belangrijkste was op dat moment en dat de rest van de wereld (inclusief kraambezoeken en alle andere normale levensbezigheden) nu niet het belangrijkste waren. 

Na 6 weken hebben we samen een sluitingsritueel gedaan, waar mijn man ook bij was. We stonden stil bij alles wat er was gebeurt in de eerste zes, zeer turbulente weken. We sloten ook de zwangerschap en bevalling definitief af en bespraken dat mijn lichaam het eerste deel van het herstel na de bevalling had afgerond (waaronder krimpen baarmoeder tot oorspronkelijke grootte). De laatste stroom aan kraamtranen kwamen er bij mij uit. En zelfs nu ik dit aan het opschrijven ben, worden mijn ogen weer vochtig. 

Hoe je je voelt na de geboorte van je kind blijft je je leven lang bij. Het is echt waar. Ik vond het loodzwaar, het aller moeilijkste en zwaarste wat ik ooit heb gedaan, maar gelukkig was Marije er. Zij heeft het voor mij lichter gemaakt en daar ben ik heel dankbaar voor. Die verlichting gun ik alle mama’s en hun baby’s, partners en gezinnen. “

Jullie kunnen samen ontspannen jullie baby verwelkomen in jullie leven, de shift maken naar jullie rol als ouders van dit kindje.

 

De coachcall boek je hier

De inzichtkaarten bestel je hier

En meer informatie over de programma’s die ik bied vind je hier

En als je wilt kun je gratis een gesprek in plannen via de gele button die je rechts onderin in beeld ziet.

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht