Partner, ook jouw kind wordt geboren

Voor de partner is de bevalling ook een groot levensveranderd moment. De geboorte van je kind, daar heb je als partner ook wat van te vinden én over te zeggen. En je kunt meer doen dan je denkt.

Zijn gezicht spreekt voor mij boekdelen. Emotie in zijn puurste vorm. Kijk maar eens goed in zijn ogen. Ze zeggen zó veel. Mijn man, hij had het zwaar. De bevalling was ook voor hem heel intens.

Een hele ontlading was het toen onze middelste zoon eindelijk geboren was en hij en ik gezond en wel waren. Mijn man vond het heel spannend, de bevalling. Er zijn trouwens maar weinig partners die de bevalling niet spannend vinden, maar (zoals dat ook bij ons ging) wordt daar niet vaak over gesproken. Hoe zoiets is voor een partner en wat hij/zij wel of niet kan doen.

Partners (waar ik geen doula van was) hoor ik heel vaak opmerkingen maken als: “Zij was aan het bevallen en ik deed maar wat. Ik stond er bij en ik keek er naar”. Of “Wat ik vind of denk is helemaal niet belangrijk, zij moet het harde werk doen, het gaat om haar”.

FOUT!

Lieve partner, jouw kind wordt ook geboren!

Voor ons was dit de eerste vaginale bevalling na een eerdere keizersnede. Los van dat je bij een bevalling als partner zijnde denkt; als mijn vrouw en mijn kind hier maar gezond uit gaan komen, had mijn man ook  als woorden ‘litteken scheuren’, ‘bloedverlies’ en ‘ernstige gevolgen’ in zijn hoofd zitten. De gedachten aan die woorden kwamen weer naar boven toen de medische ondersteuning liet weten dat ik wat hulp nodig had om de baby geboren te laten worden. Doodeng als je naast de liefde van je leven staat en mensen in witte jassen gaan ingrijpen! De kamer stroomde vol…

Zoals je op deze foto kunt zien, voel ik mij heel anders dan mijn man. Ik was helemaal niet met spanning/gevaar en het-gaat-misschien-wel-mis bezig. Ik moest en zou dit klusje gaan klaren en dan als de wiedeweerga met deze lang verwachte baby naar huis. Ik had een plan en wist wat ik wilde, deze keer wilde ik “het zelf doen”. (Daar zat nog een stukje trauma van mijn eerdere keizersnede waarbij mij de regie volledig is ontnomen.) Wow wat was ik opgelucht en trots toen het was gelukt, met een beetje hulp!

Dat hele spannende moment is echt volledig langs mij heen gegaan. Ik zat in mijn bevalbubbel mega onder invloed van hormonen. De rest van de wereld kon mij gestolen worden, ik zag alleen maar mijn einddoel; de baby er uit werken. Een hormoon-rush na de geboorte maakte mij euforisch. Dat zie je op de foto. (Ik zweer het je ik was knetterhigh. Dat gevoel is niet te omschrijven.)

Mijn man voelde die hormonen-rush niet. Adrenaline, dat voelde hij wel. De mensen in de witte jassen deden gewoon hun werk; zorgen dat de moeder (ik) en de baby hier levend uit zouden komen. Er werd goed voor mij en mijn baby gezorgd wat dat betreft. Maar wie zorgde er voor mijn man? Wie vertelde hem wat er ging gebeuren? Wat normaal was? Waar hij en ik nog iets van mochten vinden? Of meer informatie over nodig hadden?

Niemand. Niemand keek naar hem om. Hij stond mijn hand vast te houden, dus hij stond niemand in de weg. Dat was op dat moment het belangrijkste voor de witte jassen. Dat hij lijkbleek was, stond te zweten en overmand was door emoties, dat viel niemand op…

Weet je lieve partner, dit hoeft bij jou niet zo te gaan.

Jij hoeft niet doodsangsten uit te staan omtrent de gedachte dat je misschien wel jouw vrouw en/of je kind gaat verliezen.

Jij hoeft je niet machteloos te voelen omdat je haar zo graag wilt helpen maar je weet niet hoe.

Je hoeft je niet uit het veld geslagen te voelen omdat je niet weet wat er aan de hand is en je geen grip hebt op wat er allemaal gebeurt.

Je bent geen bij-product van de barende vrouw en hoeft zo ook niet behandeld te worden.

Je hoeft niet naar je vrouw te kijken en je af te vragen of het wel goed gaat omdat je haar manier van doen niet herkent.

En jij hoeft dit alles al helemaal niet alleen door te maken.

Zoals ik al eerder zei: Jouw kind wordt ook geboren.

Die geboorte mag ook jij zorgeloos en als positief gaan ervaren. Als het loopt zoals je wilt dat een bevalling gaat lopen en ook als het anders loopt dan dat je van te voren had gedacht. Je kunt en mag een bevalling ook positief ervaren als er een medische noodzaak om te gaan handelen zich voor doet. Kortom; Je mag samen met je vrouw helemaal in die bevalling op gaan, samen toe werken naar de geboorte van jullie kind. En je mag wat van vinden van het proces en hoe er met jullie wordt omgegaan. Je mag er ook meer over weten, meer kennis over bevallen op doen. Je mag leren hoe je er meer voor je vrouw kunt zijn.

De struggle is vaak dat partners weinig grip hebben op waar en hoe ze van betekenis kunnen zijn. De meeste partners doen maar wat. En gaan mee in wat de vrouw wil. Zwangere vrouwen raken naarmate de bevalling vordert steeds meer in een oer-staat. Waarin communiceren met korte woorden vaak als enige nog lukt tot aan het moment suprême zelf. Dan heeft een vrouw die aan het bevallen is, genoeg aan haarzelf.

Maar wat kan ik dan wel doen? En vooral: HOE DAN?

Gelukkig kan ik daar voor je zijn. Kun je mij inhuren om jou als partner en daarmee ook je barende vrouw te ondersteunen. Ik heb ontzettend veel ervaring en deze fase in jullie leven is echt mijn cup of tea! Je bruiloft duik je vaak ook niet zomaar in of die verre rondreis, de verbouwing van je huis. Als je er geen of weinig kaas van hebt gegeten, dan schakel je een expert in. Zo mag je dat ook met bevallen doen.

Dat begint bij mij bijvoorbeeld met de inzichtkaarten die ik ontwierp. Ze helpen je om bewust te worden van wat je weet en nodigen je uit om in kaart te brengen wat je wilt. Je kunt ook een éénmalige coachcall van 1,5-2 uur boeken. Deze coachcall helpt je aan persoonlijke inzichten en verdieping. Wat ook mogelijk is, is dat je een aantal sessie met mij boeken in de vorm van een zwangerschapscursus privé, persoonlijk en op maat. En dan zijn er natuurlijk de pakketten waarbij je mijn onverdeelde aandacht krijgt en onbeperkt gebruik kunt maken van mijn ondersteuning en alle kennis waar ik over beschik. Een pakket voor alleen voorbereiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap, een pakket wat zwangerschap met bevalling combineert, waarbij ik 24/7 voor jullie beschikbaar ben en uitgebreide bevallingsondersteuning bied (ik wissel niet van diensten, hoe lang de bevalling ook duurt, ik ben er voor jullie. En na de bevalling, wanneer je nieuwe leven begint met je baby is alles nieuw en misschien ook wel spannend. Je kunt mij dan in huren om voor jullie te zorgen, zodat jullie focus kunnen leggen op elkaar, kunnen wennen en aan elkaar kunnen hechten. Ik bied tot aan 6 weken na de geboortedatum ondersteuning in de vorm van coaching gecombineerd met het praktische zoals huishouden en voor je koken, zodat we er samen een ontspannen en fijne tijd van maken.

Weet je wat het is, achteraf weten we alles. En als ik toen had geweten wat in nu allemaal weet…

Het was juist deze bewustwording bij mijzelf en de ervaring van mijn partner daar in meenemend, die er voor zorgde dat ik nu doe wat ik doe. Ik ben doula geworden.

Ik heb de afgelopen jaren opleidingen en trainingen gevolgd en veel ervaring opgedaan door vrouwen en hun partner te ondersteunen. Dit bij elkaar zorgt dat ik nu emotionele, informatieve en fysieke ondersteuning kan geven aan de vrouw, maar zéker ook aan de partner. Samen voorbereiden, uitgebreid het bevalproces door nemen, verschillende scenario’s bespreken en vooral ook de wensen in kaart brengen. Elkaar leren kennen en daarmee vertrouwen opbouwen. Het veilige gevoel van de wetenschap dat ik continu, 24/7 bij jullie ben is ook erg waardevol.  Al op voorhand reik ik praktische tools aan aan de partner en ik ben er voor hem/haar op het moment suprême, zodat hij/zij er volledig voor de barende vrouw kan zijn. Om samen dit meest levens veranderende moment positief kunnen ervaren.

 Hoe jij je voelt en hoe er met je wordt omgegaan tijdens de bevalling, dat heeft een diepe impact op je emotionele welbevinden voor de rest van je leven. Niet alleen op het leven van de vrouw, maar ook op het leven van de partner (en zelfs op de baby). Het heeft invloed op je mind, op je emoties, op de relatie met je vrouw en die met je kind. Kortom  invloed op je hele zijn.

En vanuit die gedachte is het zó belangrijk om bewust en geïnformeerd die bevalling in te gaan. Om dat goed te doen is het ontzettend slim om te investeren in goed informatie. Alle voordelen die het jou oplevert als je mij in huurt, die wil je gewoon. Je kunt bij mij verschillende diensten en een product afnemen. Hoe uitgebreider de dienst, hoe meer het je oplevert.

Jij gaat vooral weten what to do! Praktisch als in massages en aanraken, maar ook hoe je de hormonen ruim baan kunt geven, zodat die bevalling zo soepel en vlot mogelijk gaat.

Je weet wat de behoeften zijn van een vrouw die aan het bevallen is.

Je kunt haar helpen, haar pijn verlichten, haar angsten wegnemen.

Je kunt haar beschermen, er met volle aandacht voor haar zijn.

Jullie kunnen samen ontspannen jullie baby verwelkomen in jullie leven, de shift maken naar jullie rol als ouders van dit kindje.

 

De coachcall boek je hier

De inzichtkaarten bestel je hier

En meer informatie over pakketten die ik bied vindt je hier waarna je hier een gratis inzichtsessie kunt boeken

 

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht