Bevallen; je hebt je oerbrein nodig.

De sleutel tot bevallen is je denken (je intellect) de “mond te snoeren”. Bevallen is iets instinctiefs. Je hebt je oerbrein nodig.

Ons “nieuwe” brein (de neocortex) overheerst onze instincten. Maar gelukkig kun je zelf iets doen om er voor te zorgen dat dit niet gebeurt!

Ik vertel je graag eerst wat meer over dit “nieuwe” brein van ons. Om je helpen te begrijpen hoe het zit. Het mooie van het hebben van een neocortex, is dat dit gedeelte van onze hersenen ons intelligenter maakt dan andere dieren (ja wij zijn dieren). De neocortex is betrokken bij hogere functies, zoals zintuiglijke waarneming, bewuste bewegingen en redeneren, abstract denken en taal. De neocortex wordt oa gestimuleerd door het horen van taal, licht, je geobserveerd voelen en je onveilig voelen. Dit zijn allemaal dingen waarvan we weten dat ze een bevalling tegen kunnen werken. Of beter gezegd, de aanmaak van jouw lichaamseigen beval-hormonen tegen werken. Deze hormonen komen het beste vrij wanneer je alles aan je oerbrein over laat.

Simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat je jouw oerbrein bereikt door het tegenovergestelde te doen van wat je neocortex nodig heeft. Dat is in de praktijk voor de meesten van ons makkelijker gezegd dan gedaan. Want zeg nou eerlijk, het voelt ontzettend fijn om te redeneren en te denken. Om lijstjes te maken en om te weten wat er komen gaat. Dat geeft je een gevoel van controle. Op een of andere manier hebben we het gevoel van controle in dit geval aan veiligheid gekoppeld. Laten we tot de conclusie komen dat wanneer het om bevallen gaat, dit schein-veiligheid is. Jouw neocortex haalt een trucje met jou uit waar je bij een bevalling niks aan hebt. Maar gelukkig kunnen we daar iets tegen doen. Om je neocortex de mond te kunnen snoeren kun jij ook een trucje uithalen! Nu je weet dat je beschikt over zo’n prachtige neocortex, dan kun je er maar beter gebruik van maken op het moment dat je haar wél goed kunt gebruiken. En dat moment is wanneer je een geboorteplan maakt.

Voor dat je gaat bevallen zoek je informatie op over alles wat je wilt weten. En laat je je informeren door mensen die verstand hebben van hoe jij jouw lichaam kunt helpen om zo ontspannen en instinctief mogelijk te bevallen. Ga je bij jezelf na wat je nodig hebt en hoe je je wilt voelen. Je zet dit alles beknopt op papier incl hoe jij wilt dat er met jou en je baby wordt omgegaan. En dan komt nu de truc van hoe jij jouw neocortex vervolgens de mond snoert, gewoonweg uitschakelt:

Als jouw plan helder is omschreven, dan omvat het alles wat jij nodig denkt te gaan hebben. Je kunt jouw partner en/of doula de taak geven jouw plan voor je te bewaken. Je delegeert de taak van denken en controle houden naar iemand anders. Dit maakt dat jij het daarna los mag laten. Je hoeft er niks meer mee en mag vertrouwen dat jouw geboortepartner(s) jouw plan bewaken. En dan komt er ruimte om je te richten op jouw lijf en om daar in op te gaan. De aanmaak van helpende hormonen te stimuleren door een rustige donkere omgeving waar het warm en stil is te creëren. Te ontspannen en de focus op jezelf te hebben. Dan gaat jouw oerbrein aan, nemen je instincten het over. Wanneer jij je mee laat voeren door wat jouw lichaam doet en aangeeft, durf ik te wedden dat je soepel zult bevallen.

 

1
WhatsApp met Marije
Stuur Marije een WhatsApp bericht